Jakaś zalecana temperatura?Dżola Ry pisze:7. Włożyć do piekarnika i piec (w zależności od wielkości gara, ja jak już się wezmę, robię ilości przemysłowe) 2-3 godziny.
KĄCIK KULINARNY G-Sów
Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy
Nieważne: gdzie. Ważne: z kim
"Lepiej się w życiu wygłupiać niż wymądrzać" ( ktoś tam )
"Ludzie są coraz lepsi - w udawaniu coraz lepszych" ( też ktoś tam )
"Lepiej się w życiu wygłupiać niż wymądrzać" ( ktoś tam )
"Ludzie są coraz lepsi - w udawaniu coraz lepszych" ( też ktoś tam )
Jeeeny, nie mam pojęcia... Na pewno niezbyt wysoka, szczególnie, jeśli będzie ich dużo, żeby te zewnętrzne się nie spaliły, zanim te w środku złapią temperaturę.Grochu pisze:Jakaś zalecana temperatura?
Lepiej dłużej, ale na "małym ogniu"
I zapomniałam napisać - żadnych sosów do tych gołąbków nie stosujemy!
Grochu, mam nadzieję, że dasz spróbować Ktoś musi przecież ocenić, czy Ci wyszły tak, jak trzeba
Postaram się na karkonoski Zlot zrobićDżola Ry pisze:Grochu, mam nadzieję, że dasz spróbować Ktoś musi przecież ocenić, czy Ci wyszły tak, jak trzeba
Nieważne: gdzie. Ważne: z kim
"Lepiej się w życiu wygłupiać niż wymądrzać" ( ktoś tam )
"Ludzie są coraz lepsi - w udawaniu coraz lepszych" ( też ktoś tam )
"Lepiej się w życiu wygłupiać niż wymądrzać" ( ktoś tam )
"Ludzie są coraz lepsi - w udawaniu coraz lepszych" ( też ktoś tam )
spróbowałamElizz pisze: spróbuję wg tego: http://kotlet.tv/chleb-pszenny-zwykly
no i mogę polecić w/w przepis - ja dodałam jednak po ok 300 g mąki pszennej typ 550 i 2000 (razowa) oraz pestki dyni i słonecznika i sezam
przepis jest prosty, ale trzeba się naczekać
- Załączniki
-
- IMG_1098.JPG
- (66.8 KiB) Pobrany 1054 razy
HalinkaŚ pisze:CIASTO;
45 dag mąki
8 dag cukru
3 łyżki miodu sztucznego
1 jajko
1 łyżeczka sody
22 dag margaryny
Te wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy i wyrobić ciasto-2 placki, piec na złoty kolor na 150 stopni C,
BISZKOPT;
4 jaja, do żółtek dodać 1 łyżkę octu i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać 4 łyżki cukru. Ubić. Połączyć z 4 łyżkami mąki i dokładnie wymieszać. Upiec na 180 stopni C ok,30-45 min w zależności od swojego piekarnika.
MASA BUDYNIOWA;
8 dag cukru,
1/2 l. mleka
1łyżka mąki zwykłej
2 łyżki maki ziemniaczanej
25 dag margaryny
1 cukier waniliowy
Margarynę dodajemy do gorącego budyniu, mieszamy na jednolitą masę i gorącą wylewamy na placki.
POLEWA;
2 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
2 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
Rozpuścić to wszystko razem na jednolitą masę.
Ułożenie placków.
Placek z miodem + masa = biszkopt +masa, = placek z miodem + polewa.
Halinko poranna kawa już zaliczona. Twoje ciasto jest pycha, na Turbaczu niestety nie miałam okazji go posmakować, ale teraz mogę się już nim delektować
Tak jak obiecałam zrobiłam zdjęcie Twojego cuda:
- Załączniki
-
- ciasto halinki.JPG
- (82.1 KiB) Pobrany 1025 razy
-
- ciasto halinki (2).JPG
- (81.76 KiB) Pobrany 1025 razy
a wracając do tego ciasta, ja go piekę na dużej, kwadratowej brytfannie.ania. pisze:Halinko poranna kawa już zaliczona. Twoje ciasto jest pycha
Aniu, jest mi miło, że ciasto smakowało. Jak wrócę z pracy to podam jeszcze przepis na wspaniałe ciasto cytrynowe, ale to dopiero wieczorem. :>
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.
Cytrynowe ciasto
Upiec biszkopt z 6 jaj.
3 budynie śmietankowe ugotować w 2 szklankach wody, ściągnąć z ognia i dodać 1 szkl. cukru, wymieszać. Dodać 3 łyżki masła + sok z 3 cytryn. Mieszać intensywnie i wylać na biszkopt.
0,5 l kremówki 30% ubić z 2 łyżkami cukru pudru + 2 zagęstniki + sok z 1 cytryny, rozprowadzić po cieście.
4 paczki herbatników zwykłych ułożyć na budyń i kremówkę.
Lukier;
9 łyżek cukru pudru
3 łyżki spirytusu
3 łyżki soku z cytryny.
Gotowy lukier rozprowadzić po herbatnikach.
Ciasto należy wsadzić do lodówki.
Upiec biszkopt z 6 jaj.
3 budynie śmietankowe ugotować w 2 szklankach wody, ściągnąć z ognia i dodać 1 szkl. cukru, wymieszać. Dodać 3 łyżki masła + sok z 3 cytryn. Mieszać intensywnie i wylać na biszkopt.
0,5 l kremówki 30% ubić z 2 łyżkami cukru pudru + 2 zagęstniki + sok z 1 cytryny, rozprowadzić po cieście.
4 paczki herbatników zwykłych ułożyć na budyń i kremówkę.
Lukier;
9 łyżek cukru pudru
3 łyżki spirytusu
3 łyżki soku z cytryny.
Gotowy lukier rozprowadzić po herbatnikach.
Ciasto należy wsadzić do lodówki.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.
przepis na dwa bochenki chleba:
1 kg mąki
troszkę więcej niż pół kostki drożdży
1 łyżki cukru
1 łyżka soli
3 szkl. ciepłej wody
2-3 łyżki oleju
woreczek kaszy gryczanej i/lub np. słonecznik itp
z wody, mąki, drożdży i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce, kaszę gotujemy przez max 5 min, pozostałe składniki łączymy, wodę dodajemy stopniowo w zależności od potrzeb (zwyczajowo są to trzy szkl.). Na koniec dodajemy kaszę, pozostawiamy w misce do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie należy wyłożyć do wysmarowanej formy keksowej i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 180 st.C przez ok 1 godz. 20 min. po upieczeniu najlepiej od razu wyciągnąć z blaszki, żeby chlebek w całości był chrupiący (pozostawiony w blaszce do wystygnięcia może się "zaparzyć")
1 kg mąki
troszkę więcej niż pół kostki drożdży
1 łyżki cukru
1 łyżka soli
3 szkl. ciepłej wody
2-3 łyżki oleju
woreczek kaszy gryczanej i/lub np. słonecznik itp
z wody, mąki, drożdży i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce, kaszę gotujemy przez max 5 min, pozostałe składniki łączymy, wodę dodajemy stopniowo w zależności od potrzeb (zwyczajowo są to trzy szkl.). Na koniec dodajemy kaszę, pozostawiamy w misce do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie należy wyłożyć do wysmarowanej formy keksowej i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 180 st.C przez ok 1 godz. 20 min. po upieczeniu najlepiej od razu wyciągnąć z blaszki, żeby chlebek w całości był chrupiący (pozostawiony w blaszce do wystygnięcia może się "zaparzyć")
- Załączniki
-
- chleb.JPG
- (70.75 KiB) Pobrany 1162 razy
Dla tych co lubią coś na szybko:
sałatka z brokułów z fetą i migdałami
brokuły
ser feta
płatki migdałowe
4-5 łyżek oliwy
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki miodu
pieprz
3-4 ząbki czosnku
odrobina gorącej wody
sól
Brokuły gotujemy tak, żeby nie były zbyt miękkie. Z oliwy, miodu, musztardy , czosnku, i pieprzu robimy sos, żeby nie było grudek rozprowadzamy go dosłownie z odrobiną gorącej wody. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Układamy brokuły, na nich pokrojoną fetę, polewamy sosem i posypujemy migdałami.
Sałatka ta idealnie komponuje się z mięsem np. schabem kurczakiem itp.
Dla mnie osobiście to "niebo w gębie", bardzo lubię taką kombinację smaków i zapewniam, że panowie też.
Zdjęcie poniżej sałatki z mięskiem.
sałatka z brokułów z fetą i migdałami
brokuły
ser feta
płatki migdałowe
4-5 łyżek oliwy
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki miodu
pieprz
3-4 ząbki czosnku
odrobina gorącej wody
sól
Brokuły gotujemy tak, żeby nie były zbyt miękkie. Z oliwy, miodu, musztardy , czosnku, i pieprzu robimy sos, żeby nie było grudek rozprowadzamy go dosłownie z odrobiną gorącej wody. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Układamy brokuły, na nich pokrojoną fetę, polewamy sosem i posypujemy migdałami.
Sałatka ta idealnie komponuje się z mięsem np. schabem kurczakiem itp.
Dla mnie osobiście to "niebo w gębie", bardzo lubię taką kombinację smaków i zapewniam, że panowie też.
Zdjęcie poniżej sałatki z mięskiem.
- Załączniki
-
- sałatka.JPG
- (84.51 KiB) Pobrany 1157 razy
Przepraszam, jeżeli powoduję takie reakcje, ale przyznaję, że jedzenie i gotowanie jest moją pasją, uwielbiam to, kocham. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jestem chyba już uzależniona od słodyczy, ciast, ciasteczek, czekoladek itp. i jak tak sobie pojem to wtedy muszę chodzic po górach, żeby zbędne kilogramy nie przybywałyPiotrekP pisze:Aniu będziesz mnie miała na sumieniu, przy Twoich przepisach i fotkach doznaje ślinotoku co może spowodować odwodnienie organizmy, a to prowadzi do zejścia .