Będę wdzięczny za wszelkie informacje
Moderatorzy: PiotrekP, Moderatorzy
Ale czy ktoś tego pilnuje ? pewnie nie.Szczeliniec Wielki i Błędne Skały są zimą zamknięte.
Fajnie, że Wam się wszystko udało. Może wiecie, że większość zakrętów na drodze 100 zakrętów ma swoje nazwy. Najpopularniejszy z nich to "Język teściowej"Iza pisze:Witam:) Dziś wróciłam z wypadu w Kotlinę Kłodzką. Pogoda taka sobie, ale jak na ta porę roku nie ma co wybrzydzać:) Śnieg nie padał... a po tym, który zalegał już kiedy przyjechaliśmy (wraz z Dominem) chodziło się całkiem całkiemMieszkaliśmy w Ścinawce Górnej -bez samochodu i szczególnie o tej porze roku ciężko jest się stamtąd gdziekolwiek dostać... ale ogólnie jest ok. Na szlakach pustki... spokój i cisza... pięknie zaśnieżony las....szlaki bardzo dobrze oznakowane (może za wyjątkiem Fortu Karola - trochę się pogubiliśmy). Błędne Skały, Szczeliniec Wielki - dostępne, opustoszałe (w lato pewnie są tam tłumy), a tu cisza, spokój....my sami i przyroda. Oczywiście wszędzie pisze, że na okres zimy są zamknięte... ale nikt nie pilnuje, więc można chodzić gdzie tylko się chce. Jedyne ograniczenie to lód na skałach (trzeba uważać!!!!). Zahaczyliśmy też o Sowie Góry. Była mgła więc nic nie zobaczyliśmy ze "szczytu" Wielkiej Sowy. Na "wierzchołku" można podziwiać ładną, wyremontowaną i podobno wiecznie zamkniętą wieżę widokową. Góry Sowie są beznadziejnie oznakowane....szlaków sporo ale żeby sie w nich połapać....życzę powodzenia, nawet super mapa nie pomoże!!!!!! W Sylwestra zdobyliśmy Śnieżnik, oczywiście ze szczytu też nic nie zobaczyliśmy (śnieżyca, zawierucha - warunki nie dla ludzi). Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego wypadu. Jak na tą porę roku i moje możliwości zwiedziłam wiele i zobaczyłam sporo. Szlaki jak na warunki zimowe w sam raz, nie za trudne, nie za łatwe. Na każdym rogu jakaś górka, skałka, jakieś drzewko. Szczerze polecam!!!!
PS. Warto przejechać się Drogą Stu Zakrętów do Karłowa (skąd wychodzą szlaki na Szczeliniec i Błędne - zakręty na długo pozostaną w mojej pamięci - ogólnie bardzo niebezpiecznie), Wambierzyce - bazylika stylizowana na wzór jerozolimskiej, Skalne Grzyby (choć strach zostawić samochód w wioskach widmo, z których wychodzą szlaki). W każdej miejscowości w tym rejonie są jakieś romantyczne zamki i dworki oczywiście wszystkie w stanie skrajnego rozkładu -wielka szkoda.