KĄCIK KULINARNY G-Sów
Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy
To ja zaproponuję sprawdzone PYSZNE CIASTKA PIWOSZKI. Moje córki pieką je na słodko z powidłami, albo na słono z grzybami, kapustą...
Przepis prosty, szybki, a moje dziewczyny, po kazdej imprezie rozdają przepis SMACZNEGO
4 SZKLANKI MĄKI
500 G TŁUSZCZU NP. 250G MASŁA I 250G MARGARYNY
1 SZKLANKA PIWA
MARMOLADA LUC POWIDŁA/lub na słono grzyby, kapusta..
JAJKO DO POSMAROWANIA
CUKIER PUDER DO POSYPANIA
Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy piwo, mieszamy na gładkie ciasto.
Ciasto wkładamy na 1h do lodówki, następnie wałkujemy na grubość ok. 4mm. Wycinamy dowolny kształt, np kwadraty, lub trójkąty żeby zawinąć np w rogaliki. Nakładamy np powidła, zwijamy a następnie smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Na blaszkę i do piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 min w tem. 200 stopni, na rumiano. Posypujemy np cukrem pudrem.
PYSZNE NA SŁODKO I NA SŁONO DO BARSZCZU.
Przepis prosty, szybki, a moje dziewczyny, po kazdej imprezie rozdają przepis SMACZNEGO
4 SZKLANKI MĄKI
500 G TŁUSZCZU NP. 250G MASŁA I 250G MARGARYNY
1 SZKLANKA PIWA
MARMOLADA LUC POWIDŁA/lub na słono grzyby, kapusta..
JAJKO DO POSMAROWANIA
CUKIER PUDER DO POSYPANIA
Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy piwo, mieszamy na gładkie ciasto.
Ciasto wkładamy na 1h do lodówki, następnie wałkujemy na grubość ok. 4mm. Wycinamy dowolny kształt, np kwadraty, lub trójkąty żeby zawinąć np w rogaliki. Nakładamy np powidła, zwijamy a następnie smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Na blaszkę i do piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 min w tem. 200 stopni, na rumiano. Posypujemy np cukrem pudrem.
PYSZNE NA SŁODKO I NA SŁONO DO BARSZCZU.
"..błogosławieni, którzy poznali smak przygody, albowiem oni wiedzą co to wolność, i co to radość życia..."
ja rozczyn robę tak: do miseczki kruszę drożdże posypuję łyżką cukru i mieszam jak się rozpuszczą dosypuję trochę mąki i dolewam odrobinkę wody ma to być w miarę gęste i zostawiam żeby podwoiły objętość a następnie dodaję je do reszty mąki i dodaję pozostałe składniki
Nie możesz zatrzymać
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.
https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.
https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
Robię dokładnie tak samo.GosiaB pisze:ja rozczyn robę tak: do miseczki kruszę drożdże posypuję łyżką cukru i mieszam jak się rozpuszczą dosypuję trochę mąki i dolewam odrobinkę wody ma to być w miarę gęste i zostawiam żeby podwoiły objętość a następnie dodaję je do reszty mąki i dodaję pozostałe składniki
Tjaaaa.... Święta idą. Może jakieś tematyczne przepisy? Jutro (bom dziś znietrzeźwiony z leksza) zapodam mój przepis na tradycyjny barszczyk wigilijny
Nieważne: gdzie. Ważne: z kim
"Lepiej się w życiu wygłupiać niż wymądrzać" ( ktoś tam )
"Ludzie są coraz lepsi - w udawaniu coraz lepszych" ( też ktoś tam )
"Lepiej się w życiu wygłupiać niż wymądrzać" ( ktoś tam )
"Ludzie są coraz lepsi - w udawaniu coraz lepszych" ( też ktoś tam )
sałatka śledziowaGrochu pisze:Święta idą. Może jakieś tematyczne przepisy?
ugotowane ziemniaki w mundurkach
cebula
buraczki tarte na dużych oczkach
śledź
jajka gotowane na twardo
majonez
ewentualnie pieprz
Śledź wymoczyć, wszystko pokroić w kostkę oprócz jajek. układać warstwami: ziemniaki, buraczki, śledź, cebula itd (najlepiej żeby ostatnią warstwą były ziemniaki ponieważ majonez dobrze będzie można rozsmarować), można posypać pieprzem pomiędzy warstwami ale nie jest to konieczne ponieważ cebula doda wystarczającej ostrości. Na wierzch wszystkich warstw smarujemy szczerze majonezem a na to ścieramy jajka na małych oczkach i posypujemy.
Jak pierwszy raz usłyszałam o sałatce z buraczkami, to bardzo się zdziwiłam (do tamtej chwili sądziłam, że buraczki jada się tylko do obiadu :-) jednak w smaku jest bardzo dobra. Sałatkę proponuję ułożyć w misce nieprzezroczystej, ponieważ nie prezentuje się ona aż tak ciekawie jak smakuje w porównaniu do innych warstwowych sałatek (sok z buraków troszkę przedostaje się na spód miski, co może wyglądać mało apetycznie)
życzę smacznego
Coś do czerwonego barszczu. Ja to nazywam potworki, bo podczas pieczenia wykrzywiają się na różne strony tworząc ciekawe kształty.
1 szkl. mleka
3 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 -"- chilli
1/2 -"- pieprzu
1/2 -"- ostrej papryki
Mąki tyle by ciasto było gęste jak na naleśniki.
Dodać do ciasta;
2 starte ziemniaki
2 cebule
1/4 główki kapusty białej.
Wymieszać dokładnie i dużą łyżką rzucać do garnka z rozgrzanym olejem/ piec jak frytki na głębokim tłuszczu /.
Po upieczeniu wykładam na chwilę na papier, by tłuszcz ociekł i podaję do barszczu.
1 szkl. mleka
3 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 -"- chilli
1/2 -"- pieprzu
1/2 -"- ostrej papryki
Mąki tyle by ciasto było gęste jak na naleśniki.
Dodać do ciasta;
2 starte ziemniaki
2 cebule
1/4 główki kapusty białej.
Wymieszać dokładnie i dużą łyżką rzucać do garnka z rozgrzanym olejem/ piec jak frytki na głębokim tłuszczu /.
Po upieczeniu wykładam na chwilę na papier, by tłuszcz ociekł i podaję do barszczu.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.
Dla wszystkich łakomczuszkówGrochu pisze:Tjaaaa.... Święta idą. Może jakieś tematyczne przepisy?
Przygotować pół miarki radości,
szczyptę pogody ducha, kwartę serdeczności,
dwanaście centymetrów uśmiechu, kilogram życzliwości,
pięć gramów dobrego humoru, miłości ze dwie garści,
odrobinę szaleństwa, 3 łyki szczęścia,
dwie łyżki wolnego czasu, garstkę otwartości
oraz cały zapas Wiary, Nadziei i Miłości.
Całość wymieszać energicznym ruchem,
2 razy zakręcić przy tym brzuchem,
długo podgrzewać w cieple domowego ogniska,
i patrzeć jak radość wśród bliskich rozbłyska.
Wszystkiego najlepszego :>
Na święta robiłam z moim szkrabem pierniczki, były bardzo dobre. Przepis ściągnęłam z mojej ulubionej kulinarnej strony internetowej. Zdjęcia nie robiłam, ale za to na stronie, gdzie jest przepis jest kilka zdjęć tych pysznych ciasteczek:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe290.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe290.html
Wypróbowałam i z czystym sumieniem, a właściwie z entuzjazmem mogę polecić!eska pisze:To ja zaproponuję sprawdzone PYSZNE CIASTKA PIWOSZKI. Moje córki pieką je na słodko z powidłami, albo na słono z grzybami, kapustą...
Przepis prosty, szybki, a moje dziewczyny, po kazdej imprezie rozdają przepis
Zrobiłam z suszonymi śliwkami, z powidłami, z gruszkami z syropu i na słono z kapustą z grzybami. W każdej postaci wzbudzały zachwyt nasz i wszystkich, których poczęstowaliśmy!
Fajnie , że smakowały, a jakie proste i szybkie w wykonaniu U mnie też w święta się piekły z nadzieniem borowikowym.Dżola Ry pisze:Wypróbowałam i z czystym sumieniem, a właściwie z entuzjazmem mogę polecić!
"..błogosławieni, którzy poznali smak przygody, albowiem oni wiedzą co to wolność, i co to radość życia..."
Coś innego na śniadanie:
jajka zapiekane
szynka
jajka
ser
wg uznania można dodać jeszcze ulubione dodatki np szczypiorek, pieczarki itp.
sól
pieprz
foremki do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy szynką, wbijamy jajko lub dwa (w zależności kto na ile ma ochoty) przyprawiamy i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 min w zależności kto jak lubi ścięte jajka. Najlepiej do tego smakują grzanki-posmarowane kromki chleba masłem wymieszanym z koperkiem i czosnkiem lub ziołami (w sklepach są gotowe przyprawy do takich grzanek), oczywiście pieczywo zapiekamy w piekarniku.
jajka zapiekane
szynka
jajka
ser
wg uznania można dodać jeszcze ulubione dodatki np szczypiorek, pieczarki itp.
sól
pieprz
foremki do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy szynką, wbijamy jajko lub dwa (w zależności kto na ile ma ochoty) przyprawiamy i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 min w zależności kto jak lubi ścięte jajka. Najlepiej do tego smakują grzanki-posmarowane kromki chleba masłem wymieszanym z koperkiem i czosnkiem lub ziołami (w sklepach są gotowe przyprawy do takich grzanek), oczywiście pieczywo zapiekamy w piekarniku.
- Załączniki
-
- jajka zapiekane.JPG
- (83.06 KiB) Pobrany 1203 razy