KĄCIK KULINARNY G-Sów

W tym dziale porozmawiasz na każdy temat nie związany z górami. Ten dział ma na celu lepsze poznanie forumowiczów i może stać się przydatny w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy

Awatar użytkownika
eska
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 390
Rejestracja: 10 marca 2011, 12:32

Post autor: eska » 17 grudnia 2011, 15:04

To ja zaproponuję sprawdzone PYSZNE CIASTKA PIWOSZKI. Moje córki pieką je na słodko z powidłami, albo na słono z grzybami, kapustą...
Przepis prosty, szybki, a moje dziewczyny, po kazdej imprezie rozdają przepis :) SMACZNEGO

4 SZKLANKI MĄKI
500 G TŁUSZCZU NP. 250G MASŁA I 250G MARGARYNY
1 SZKLANKA PIWA
MARMOLADA LUC POWIDŁA/lub na słono grzyby, kapusta..
JAJKO DO POSMAROWANIA
CUKIER PUDER DO POSYPANIA

Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy piwo, mieszamy na gładkie ciasto.
Ciasto wkładamy na 1h do lodówki, następnie wałkujemy na grubość ok. 4mm. Wycinamy dowolny kształt, np kwadraty, lub trójkąty żeby zawinąć np w rogaliki. Nakładamy np powidła, zwijamy a następnie smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Na blaszkę i do piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 min w tem. 200 stopni, na rumiano. Posypujemy np cukrem pudrem.
PYSZNE NA SŁODKO I NA SŁONO DO BARSZCZU.
"..błogosławieni, którzy poznali smak przygody, albowiem oni wiedzą co to wolność, i co to radość życia..."
Awatar użytkownika
Elizz
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 469
Rejestracja: 19 lipca 2009, 13:49

Post autor: Elizz » 18 grudnia 2011, 10:01

ania. pisze:z wody, mąki, drożdży i cukru robimy rozczyn
Aniu, z jakiej ilości tych składników robiłaś rozczyn?
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 18 grudnia 2011, 13:31

Elizz pisze:Aniu, z jakiej ilości tych składników robiłaś rozczyn?
Jak to mówi Grochu "pi razy oko". Zawsze robię tak żeby konsystencja była w miarę gęsta.
Awatar użytkownika
Elizz
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 469
Rejestracja: 19 lipca 2009, 13:49

Post autor: Elizz » 18 grudnia 2011, 14:37

ania. pisze: Jak to mówi Grochu "pi razy oko". Zawsze robię tak żeby konsystencja była w miarę gęsta.
rozumiem, ale chodzi mi o sam rozczyn,
ostatnio robiłam chleb, gdzie na rozczyn szło ok 100g mąki + 100g wody, a potem dodawałam resztę (ok 500g mąki + 250g wody), czy jakoś tak...
Awatar użytkownika
GosiaB
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1411
Rejestracja: 01 sierpnia 2010, 20:11
Kontakt:

Post autor: GosiaB » 18 grudnia 2011, 17:03

ja rozczyn robę tak: do miseczki kruszę drożdże posypuję łyżką cukru i mieszam jak się rozpuszczą dosypuję trochę mąki i dolewam odrobinkę wody :) ma to być w miarę gęste i zostawiam żeby podwoiły objętość a następnie dodaję je do reszty mąki i dodaję pozostałe składniki :)
Nie możesz zatrzymać
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.

https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 18 grudnia 2011, 21:50

GosiaB pisze:ja rozczyn robę tak: do miseczki kruszę drożdże posypuję łyżką cukru i mieszam jak się rozpuszczą dosypuję trochę mąki i dolewam odrobinkę wody :) ma to być w miarę gęste i zostawiam żeby podwoiły objętość a następnie dodaję je do reszty mąki i dodaję pozostałe składniki :)
Robię dokładnie tak samo.
Awatar użytkownika
Grochu
Moderator
Moderator
Posty: 5029
Rejestracja: 14 października 2009, 12:11

Post autor: Grochu » 19 grudnia 2011, 19:58

Tjaaaa.... Święta idą. Może jakieś tematyczne przepisy? Jutro (bom dziś znietrzeźwiony z leksza) zapodam mój przepis na tradycyjny barszczyk wigilijny :)
Nieważne: gdzie. Ważne: z kim :)
"Lepiej się w życiu wygłupiać niż wymądrzać" ( ktoś tam )
"Ludzie są coraz lepsi - w udawaniu coraz lepszych" ( też ktoś tam )
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 20 grudnia 2011, 22:12

Grochu pisze:Święta idą. Może jakieś tematyczne przepisy?
sałatka śledziowa

ugotowane ziemniaki w mundurkach
cebula
buraczki tarte na dużych oczkach
śledź
jajka gotowane na twardo
majonez
ewentualnie pieprz

Śledź wymoczyć, wszystko pokroić w kostkę oprócz jajek. układać warstwami: ziemniaki, buraczki, śledź, cebula itd (najlepiej żeby ostatnią warstwą były ziemniaki ponieważ majonez dobrze będzie można rozsmarować), można posypać pieprzem pomiędzy warstwami ale nie jest to konieczne ponieważ cebula doda wystarczającej ostrości. Na wierzch wszystkich warstw smarujemy szczerze majonezem a na to ścieramy jajka na małych oczkach i posypujemy.

Jak pierwszy raz usłyszałam o sałatce z buraczkami, to bardzo się zdziwiłam (do tamtej chwili sądziłam, że buraczki jada się tylko do obiadu :-) jednak w smaku jest bardzo dobra. Sałatkę proponuję ułożyć w misce nieprzezroczystej, ponieważ nie prezentuje się ona aż tak ciekawie jak smakuje w porównaniu do innych warstwowych sałatek (sok z buraków troszkę przedostaje się na spód miski, co może wyglądać mało apetycznie)

życzę smacznego
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 21 grudnia 2011, 23:05

Coś do czerwonego barszczu. Ja to nazywam potworki, bo podczas pieczenia wykrzywiają się na różne strony tworząc ciekawe kształty.

1 szkl. mleka
3 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 -"- chilli
1/2 -"- pieprzu
1/2 -"- ostrej papryki
Mąki tyle by ciasto było gęste jak na naleśniki.
Dodać do ciasta;
2 starte ziemniaki
2 cebule
1/4 główki kapusty białej.
Wymieszać dokładnie i dużą łyżką rzucać do garnka z rozgrzanym olejem/ piec jak frytki na głębokim tłuszczu /.
Po upieczeniu wykładam na chwilę na papier, by tłuszcz ociekł i podaję do barszczu.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Awatar użytkownika
Katarynka
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 907
Rejestracja: 17 sierpnia 2010, 13:44

Post autor: Katarynka » 22 grudnia 2011, 11:10

Grochu pisze:Tjaaaa.... Święta idą. Może jakieś tematyczne przepisy?
Dla wszystkich łakomczuszków :D

Przygotować pół miarki radości,
szczyptę pogody ducha, kwartę serdeczności,
dwanaście centymetrów uśmiechu, kilogram życzliwości,
pięć gramów dobrego humoru, miłości ze dwie garści,
odrobinę szaleństwa, 3 łyki szczęścia,
dwie łyżki wolnego czasu, garstkę otwartości
oraz cały zapas Wiary, Nadziei i Miłości.
Całość wymieszać energicznym ruchem,
2 razy zakręcić przy tym brzuchem,
długo podgrzewać w cieple domowego ogniska,
i patrzeć jak radość wśród bliskich rozbłyska.

Wszystkiego najlepszego :> :christmas: :santa:
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 22 grudnia 2011, 12:34

Katarynka, ale cudowne kulinarne życzenia ;)
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 27 grudnia 2011, 9:39

Na święta robiłam z moim szkrabem pierniczki, były bardzo dobre. Przepis ściągnęłam z mojej ulubionej kulinarnej strony internetowej. Zdjęcia nie robiłam, ale za to na stronie, gdzie jest przepis jest kilka zdjęć tych pysznych ciasteczek:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe290.html
Awatar użytkownika
Dżola Ry
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 6331
Rejestracja: 28 czerwca 2009, 23:07
Kontakt:

Post autor: Dżola Ry » 01 stycznia 2012, 22:36

eska pisze:To ja zaproponuję sprawdzone PYSZNE CIASTKA PIWOSZKI. Moje córki pieką je na słodko z powidłami, albo na słono z grzybami, kapustą...
Przepis prosty, szybki, a moje dziewczyny, po kazdej imprezie rozdają przepis
Wypróbowałam i z czystym sumieniem, a właściwie z entuzjazmem mogę polecić!

Zrobiłam z suszonymi śliwkami, z powidłami, z gruszkami z syropu i na słono z kapustą z grzybami. W każdej postaci wzbudzały zachwyt nasz i wszystkich, których poczęstowaliśmy!
Awatar użytkownika
eska
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 390
Rejestracja: 10 marca 2011, 12:32

Post autor: eska » 03 stycznia 2012, 18:58

Dżola Ry pisze:Wypróbowałam i z czystym sumieniem, a właściwie z entuzjazmem mogę polecić!
Fajnie , że smakowały, a jakie proste i szybkie w wykonaniu :D U mnie też w święta się piekły z nadzieniem borowikowym.
"..błogosławieni, którzy poznali smak przygody, albowiem oni wiedzą co to wolność, i co to radość życia..."
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 06 stycznia 2012, 20:50

Coś innego na śniadanie:

jajka zapiekane
szynka
jajka
ser
wg uznania można dodać jeszcze ulubione dodatki np szczypiorek, pieczarki itp.
sól
pieprz

foremki do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy szynką, wbijamy jajko lub dwa (w zależności kto na ile ma ochoty) przyprawiamy i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 min w zależności kto jak lubi ścięte jajka. Najlepiej do tego smakują grzanki-posmarowane kromki chleba masłem wymieszanym z koperkiem i czosnkiem lub ziołami (w sklepach są gotowe przyprawy do takich grzanek), oczywiście pieczywo zapiekamy w piekarniku.
Załączniki
jajka zapiekane.JPG
(83.06 KiB) Pobrany 1203 razy
ODPOWIEDZ