Post
autor: Anonymous » 10 stycznia 2012, 12:53
Ponieważ jestem miłośnikiem smaków "babcinych" to proponuję kołacze zawojskie... przyznaję ,że mi najbardziej smakują te najprostsze ... dawniej było to nawet ciasto weselne ,potem kiedy pojawili się turyści góral brał je na kilkudniową wyprawę ... przepisy wziąłem ze strony o Przysłopiu żeby nic nie pomylić ...u mnie piecze się kołacze najczęściej podczas zjazdów rodzinnych ...Wam polecam brać je w góry... pozdrawiam.
Kołacz (kołoc) I
Masa serowa: 1 kg sera, 2 cebule, pieprz ziołowy, ziele angielskie, sól, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2 jajka, 2 ziemniaki gotowane.
Ciasto: 2 jajka, trochę mleka z wodą, drożdże, sól do smaku, do drożdży dodać trochę cukru, żeby podrosły, pół margaryny i z tego wszystkiego wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ser zemleć z ziemniakami przez maszynkę. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na margarynie i dodać do sera. Wbić jaja, dodać pieprzu i ziela angielskiego do smaku oraz mąkę kartoflaną. Gdyby ser był za gęsty, dodać mleka. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na brytfannę. Na wierzch nałożyć ser i upiec.
Smacznego! Helena Biłka
Kołacz II (kołoc zawojski piecony przez nase babcie)
Ciasto: Mąka pszenna, trochę drożdży, ze dwa jaja, sól do smaku, trochę tłuszczu.
Ciasto zarobić mlekiem lub wodą. Masa serowa: ser zemleć na maszynce lub skruszyć, pokroić cebulę i dodać do sera. Wbić 1 jajko, dodać trochę soli, pieprzu i jeszcze trochę gotowanych ziemniaków, żeby się ser nie rozlatywał. Jak ciasto wyrośnie, to robić placki i nakładać je na liść kapusty. Na wierzch nałożyć przygotowany ser i piec w piecu zwanym piekarskim.
Smacznego! Stanisława Basiura
Kołacz (kołoc) III
Ciasto: mąkę pszenną wyrobić z drożdżami rozmąconymi z mlekiem lub wodą z mlekiem, można dodać jaja. Ciasto wyrabiać do momentu, aż odpadnie od ręki, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – przykryć szmatką lnianą. Jeśli przybędzie go raz tyle, to jest dobrze.(Czas wyrośnięcia zależy od temperatury otoczenia – od 1/2 godz. do 2 godz.). Masa serowa: ser przepuścić przez maszynkę. Cebulę zrumienić na maśle, dodać do sera wraz z całymi jajami (można też dać tylko same żółtka). Dodać do smaku sól, zmielony pieprz i ziele angielskie – wymieszać. Na posmarowane brytfanny wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzch wyłożyć ser i jak pójdzie do pieca, to posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem.
Smacznego! Helena Oleksa
Kołacz IV (kołoc dzisiojsy na duzo blacho)
Ciasto: 1 kg mąki krupczatki, 5 dag drożdży, 4 całe jaja, 25 dag masła, szczypta soli, mleko do wyrobienia ciasta. Ciasto dobrze wyrobić, na koniec dodać roztopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać, odstawić do wyrośnięcia. Masa serowa: 1,5 kg sera, 1/2 kostki masła lub margaryny, dosyć duża cebula, sól, pieprz, 2 całe jaja, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Masło roztopić, dodać drobno pokrojoną cebulę i trochę podsmażyć. Ser zmielić, dodać cebulę z masłem, jaja, pieprz i sól, dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto nałożyć na blachę, na wierzch wyłożyć ser. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! Stanisława Basiura