KĄCIK KULINARNY G-Sów

W tym dziale porozmawiasz na każdy temat nie związany z górami. Ten dział ma na celu lepsze poznanie forumowiczów i może stać się przydatny w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Królik
Turysta
Turysta
Posty: 6289
Rejestracja: 22 lipca 2007, 23:27

Post autor: Królik » 06 stycznia 2012, 20:57

ania. pisze:Coś innego na śniadanie:

jajka zapiekane
O tej porze :shock:
Aleś narobiła mi smaka... :P
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 06 stycznia 2012, 21:01

Królik pisze:O tej porze
Aleś narobiła mi smaka...
Och Królik, właśnie o tej porze to dałam, żebyś mógł raniutko wstać i zrobić sobie na śniadanie, chyba, że wolisz kanapki z pasztetem... :D
Awatar użytkownika
Królik
Turysta
Turysta
Posty: 6289
Rejestracja: 22 lipca 2007, 23:27

Post autor: Królik » 06 stycznia 2012, 21:10

ania. pisze:raniutko wstać i zrobić sobie na śniadanie
Jutro nie będzie zbytnio czasu bo pociąg do Zwardonia poranny i na Skalankę, ale dzięki, że o mnie pomyślałaś :)
ania. pisze:kanapki z pasztetem...
taaa... z pasztetem z królika :lol:
Awatar użytkownika
Tidżej
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 2722
Rejestracja: 15 listopada 2011, 8:35

Post autor: Tidżej » 06 stycznia 2012, 21:15

Załatwiłem takie śniadanie na jutro :hura: (zamiast pieczarek będą kurki)
Ostatnio zmieniony 07 stycznia 2012, 12:31 przez Tidżej, łącznie zmieniany 1 raz.
| Gór, co stoją nigdy nie dogonię... |
Awatar użytkownika
Tidżej
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 2722
Rejestracja: 15 listopada 2011, 8:35

Post autor: Tidżej » 07 stycznia 2012, 12:30

ania. pisze:Coś innego na śniadanie: jajka zapiekane
ania.  :brawo:
Sprawdzone w praktyce, wprawdzie z modyfikacjami, ale smaczne :)
No i :brawo: dla mojej Żony :spoko:

Edit:
Drobne modyfikacje: szynka szwardzwaldzka, kurki na maśle, mozzarella. Przy 7 jajkach zapiekało się ok. 30 minut :)
| Gór, co stoją nigdy nie dogonię... |
Awatar użytkownika
Grochu
Moderator
Moderator
Posty: 5029
Rejestracja: 14 października 2009, 12:11

Post autor: Grochu » 08 stycznia 2012, 20:37

ania. pisze:Coś innego na śniadanie:

jajka zapiekane
szynka
jajka
ser
wg uznania można dodać jeszcze ulubione dodatki np szczypiorek, pieczarki itp.
sól
pieprz
Właśnie się stało na kolację - uprzejmie donoszę, że na kolację jest nie mniej wyśmienite. MIODZIO :hura:
Nieważne: gdzie. Ważne: z kim :)
"Lepiej się w życiu wygłupiać niż wymądrzać" ( ktoś tam )
"Ludzie są coraz lepsi - w udawaniu coraz lepszych" ( też ktoś tam )
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 08 stycznia 2012, 22:35

tidżej pisze:Sprawdzone w praktyce, wprawdzie z modyfikacjam
Grochu pisze:Właśnie się stało na kolację
Bardzo się cieszę, że spróbowaliście, tidżej modyfikacje są jak najbardziej wskazane, im więcej ty lepiej, bo wtedy można zrobić coś całkiem nowego.
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 08 stycznia 2012, 22:52

Macie czasem tak, że zostaje wam kilka rzeczy, z którymi nie wiadomo co zrobić. Po sylwestrze zostało mi kilka pomidorków koktajlowych, oliwki, klika plasterków szynki, pół papryki itp., więc postanowiłam to wykorzystać w jednym daniu:

zapiekanki lub mini pizza inaczej:
ciasto francuskie (kupione gotowe w sklepie)
resztki z lodówki, jak np.
szynka
pieczarki
oliwki
papryka
ser
zioła
i co tylko można znaleźć w lodówce lub co kto lubi

ciasto pokroiłam na mniej więcej równe prostokąty i położyłam na nie dodatki, zapiekałam ok 15 min.
Załączniki
na cieście francuskiem.JPG
(87.53 KiB) Pobrany 662 razy
Anonymous

Post autor: Anonymous » 10 stycznia 2012, 12:53

Ponieważ jestem miłośnikiem smaków "babcinych" to proponuję kołacze zawojskie... przyznaję ,że mi najbardziej smakują te najprostsze ... dawniej było to nawet ciasto weselne ,potem kiedy pojawili się turyści góral brał je na kilkudniową wyprawę ... przepisy wziąłem ze strony o Przysłopiu żeby nic nie pomylić ...u mnie piecze się kołacze najczęściej podczas zjazdów rodzinnych ...Wam polecam brać je w góry... pozdrawiam.
Kołacz (kołoc) I

Masa serowa: 1 kg sera, 2 cebule, pieprz ziołowy, ziele angielskie, sól, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2 jajka, 2 ziemniaki gotowane.

Ciasto: 2 jajka, trochę mleka z wodą, drożdże, sól do smaku, do drożdży dodać trochę cukru, żeby podrosły, pół margaryny i z tego wszystkiego wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Ser zemleć z ziemniakami przez maszynkę. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na margarynie i dodać do sera. Wbić jaja, dodać pieprzu i ziela angielskiego do smaku oraz mąkę kartoflaną. Gdyby ser był za gęsty, dodać mleka. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na brytfannę. Na wierzch nałożyć ser i upiec.

Smacznego! Helena Biłka
Kołacz II (kołoc zawojski piecony przez nase babcie)

Ciasto: Mąka pszenna, trochę drożdży, ze dwa jaja, sól do smaku, trochę tłuszczu.

Ciasto zarobić mlekiem lub wodą. Masa serowa: ser zemleć na maszynce lub skruszyć, pokroić cebulę i dodać do sera. Wbić 1 jajko, dodać trochę soli, pieprzu i jeszcze trochę gotowanych ziemniaków, żeby się ser nie rozlatywał. Jak ciasto wyrośnie, to robić placki i nakładać je na liść kapusty. Na wierzch nałożyć przygotowany ser i piec w piecu zwanym piekarskim.

Smacznego! Stanisława Basiura
Kołacz (kołoc) III

Ciasto: mąkę pszenną wyrobić z drożdżami rozmąconymi z mlekiem lub wodą z mlekiem, można dodać jaja. Ciasto wyrabiać do momentu, aż odpadnie od ręki, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – przykryć szmatką lnianą. Jeśli przybędzie go raz tyle, to jest dobrze.(Czas wyrośnięcia zależy od temperatury otoczenia – od 1/2 godz. do 2 godz.). Masa serowa: ser przepuścić przez maszynkę. Cebulę zrumienić na maśle, dodać do sera wraz z całymi jajami (można też dać tylko same żółtka). Dodać do smaku sól, zmielony pieprz i ziele angielskie – wymieszać. Na posmarowane brytfanny wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzch wyłożyć ser i jak pójdzie do pieca, to posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem.

Smacznego! Helena Oleksa
Kołacz IV (kołoc dzisiojsy na duzo blacho)

Ciasto: 1 kg mąki krupczatki, 5 dag drożdży, 4 całe jaja, 25 dag masła, szczypta soli, mleko do wyrobienia ciasta. Ciasto dobrze wyrobić, na koniec dodać roztopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać, odstawić do wyrośnięcia. Masa serowa: 1,5 kg sera, 1/2 kostki masła lub margaryny, dosyć duża cebula, sól, pieprz, 2 całe jaja, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Masło roztopić, dodać drobno pokrojoną cebulę i trochę podsmażyć. Ser zmielić, dodać cebulę z masłem, jaja, pieprz i sól, dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto nałożyć na blachę, na wierzch wyłożyć ser. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! Stanisława Basiura
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 19 stycznia 2012, 14:58

naleśniki z farszem "ruskim"
ciasto:
mleko
woda
sól
jajko
mąka
wszystko wymieszać i usmażyć naleśniki

farsz
ziemniaki (ugotować)
twaróg
cebula (podsmażyć)
sól
pieprz

dla smaku:
starty ser
słonecznik

z ugotowanych ziemniaków, twarogu (zazwyczaj w równych proporcjach) i cebuli robimy farsz, dobrze go doprawiając. Smarujemy nim naleśniki i zwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym serem i słonecznikiem.
Danie to po raz pierwszy jadłam w knajpce wegetariańskiej, którą polecam:
http://wegebar.com/
Załączniki
naleśniki 2.JPG
(78.98 KiB) Pobrany 609 razy
naleśniki 1.JPG
(98.46 KiB) Pobrany 609 razy
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 22 stycznia 2012, 10:24

HalinkaŚ pisze: Cytrynowe ciasto
Upiec biszkopt z 6 jaj.
3 budynie śmietankowe ugotować w 2 szklankach wody, ściągnąć z ognia i dodać 1 szkl. cukru, wymieszać. Dodać 3 łyżki masła + sok z 3 cytryn. Mieszać intensywnie i wylać na biszkopt.
0,5 l kremówki 30% ubić z 2 łyżkami cukru pudru + 2 zagęstniki + sok z 1 cytryny, rozprowadzić po cieście.
4 paczki herbatników zwykłych ułożyć na budyń i kremówkę.
Lukier;
9 łyżek cukru pudru
3 łyżki spirytusu
3 łyżki soku z cytryny.
Gotowy lukier rozprowadzić po herbatnikach.
Ciasto należy wsadzić do lodówki.
Halinko zadanie w końcu wykonane! Ciasto bardzo dobre, orzeźwiające. Dziękuję za przepis, kolejny do kolekcji :D
Awatar użytkownika
Antoś.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 10
Rejestracja: 15 grudnia 2009, 9:00

Post autor: Antoś. » 13 lutego 2012, 17:00

Przepis na pieczone jabłka z konfiturą:
jabłka
konfitura
czekolada
orzechy
banan
kiwi
trochę cukru

Wydrążyć jabłka, włożyć wszystkie składniki, naciąć skórkę w połowie jabłka, włożyć do piekarnika na 200 stopni C i piec 30 min. Po wyciągnięciu zostawić do ostygnięcia.
Danie przygotował tata i Antoś.
Załączniki
jabłka pieczone z konfiturą.JPG
(80.48 KiB) Pobrany 701 razy
Awatar użytkownika
Malgo
Turysta
Turysta
Posty: 1676
Rejestracja: 27 września 2010, 18:04

Post autor: Malgo » 13 lutego 2012, 19:42

Antoś. pisze:Danie przygotował tata i Antoś.
:brawo:
Nie wiem jak Reszta GS-ów, ale ja jak widzę w temacie ostatni post w wykonaniu Antosia i spółki to aż się zastanawiam czy otwierać, bo zawsze mi ślinka cieknie na te ich potrawy ;)
"(...) Rozmiłowana, roztęskniona,
Schodzi powoli od miesiąca
Zamykać Tatry w swe ramiona (...)"
https://get.google.com/albumarchive/101 ... 1781546915
Awatar użytkownika
GosiaB
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1411
Rejestracja: 01 sierpnia 2010, 20:11
Kontakt:

Post autor: GosiaB » 13 lutego 2012, 22:15

Rogaliki Drożdżowe z marmoladą

Składniki:
0,5 kg mąki
250 g margaryny
200 ml śmietany 18%
olejek waniliowy
5 dag drożdży
łyżka cukru
ok. 350 g marmolady twardej
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i mąki, zostawić do wyrośnięcia.
Margarynę posiekać nożem z mąką, dodać drożdże i śmietanę.
Wygnieść ciasto i wyrobić na jednolitą kulkę. Odstawić na 4 godz do lodówki żeby się schłodziło.
Rozwałkować ciasto na kształt koła, wykrawać trójkąty, tak aby nie były za małe.
Nakładać marmoladę na górną i centralną część trójkąta - zawijać od góry w dół formując rogale.
Przygotowane rogaliki układać na blaszce i piec 15-25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. (mają mieć lekko brązową barwę).
Zdjąć z blaszki i zimne posypać cukrem pudrem.

Obrazek
Smacznego :)
Ostatnio zmieniony 09 lutego 2015, 21:20 przez GosiaB, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie możesz zatrzymać
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.

https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 13 marca 2012, 19:18

Zbliżają się już wielkimi krokami święta wielkanocne, może ktoś posiada ciekawe przepisy z tej okazji na mazurki, sałatki i inne cuda?
Z pewnością w każdym domu ten dzień wygląda podobnie, a jednak co kraj to obyczaj i w różnych regionach naszego kraju podaje się coś innego na śniadanie. Może ktoś coś zaproponuje, bo szukam inspiracji :D
ODPOWIEDZ