KĄCIK KULINARNY G-Sów

W tym dziale porozmawiasz na każdy temat nie związany z górami. Ten dział ma na celu lepsze poznanie forumowiczów i może stać się przydatny w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy

Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: HalinkaŚ » 17 października 2011, 13:04

W związku z częstymi rozmowami na tematy kulinarne zapadła na spotkaniu klubowym w Bieszczadach decyzja o założeniu dla nas forumowiczów tematu dotyczącego kulinarii . W tym temacie możemy podzielić się dobrym przepisem na ciasto, sałatkę, danie dnia, itp,,,, :pizza: :obiad:
Wszystkim życzę smacznego i powodzenia w tworzeniu specjałów G-sowych.
Wiem to z dobrego źródła, iż adamek posiada przepis na wspaniałą sałatkę. Proszę Adaś o umieszczenie przepisu. Ktoś musi zacząć pierwszy. ;) a jak wiadomo od dawien, dawna, najlepsi kucharze to mężczyźni,,,,więc do dzieła Panowie,,,,,My kobiety chętnie skorzystamy. :>
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
mariuszg
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1416
Rejestracja: 11 marca 2010, 13:11

Post autor: mariuszg » 17 października 2011, 13:57

I post Halinki przekopiowałam żeby nie zaginął
W związku z częstymi rozmowami na tematy kulinarne zapadła na spotkaniu klubowym w Bieszczadach decyzja o założeniu dla nas forumowiczów tematu dotyczącego kulinarii . W tym temacie możemy podzielić się dobrym przepisem na ciasto, sałatkę, danie dnia, itp,,,, :pizza: :obiad:
Wszystkim życzę smacznego i powodzenia w tworzeniu specjałów G-sowych.
Wiem to z dobrego źródła, iż adamek posiada przepis na wspaniałą sałatkę. Proszę Adaś o umieszczenie przepisu. Ktoś musi zacząć pierwszy. ;) a jak wiadomo od dawien, dawna, najlepsi kucharze to mężczyźni,,,,więc do dzieła Panowie,,,,,My kobiety chętnie skorzystamy. :>


I dalej już normalnie post Mariusza G.
EDIT Pati

HalinkaŚ pisze:My kobiety chętnie skorzystamy
Herbata po Poznańsku :
- zalewamy torebkę herbaty wrzątkiem i otrzymujemy HERBATĘ , którą nastepnie wypijamy.
- nastepnie torebkę , która została zalewamy wrzątkiem ponownie i po odczekaniu paru minut otrzymujemy herbatę z "drugiego parzenia" , którą oczywiście wypijamy.
- zalewamy raz jeszcze i otrzymujemy tzw. "herbatę św. Weroniki". Wypijamy ! A jakże ..
-no i punkt kulminacyjny : zalewamy jeszcze raz i dopiero wtedy otrzymujemy "herbatę' właściwą czyli herbatę po poznańsku !
SMACZNEGO ! :lol:
" Na życiu trzeba się znać..." Feliks Raptus
Awatar użytkownika
adamek
Moderator
Moderator
Posty: 2649
Rejestracja: 27 stycznia 2011, 12:24

Post autor: adamek » 17 października 2011, 19:09

adamka sałatka na słodko z kurczaka

składniki:
- pierś z kurczaka (np. jedna podwójna)
- puszka ananasów
- puszka kukurydzy
- rodzynki (ok. 100g)
- orzechy włoskie (ok. 100g)
- ryż (według upodobań np. 3 torebki)
- majonez (kilka łyżek)

ilość składników orientacyjna, ja robię wszystko "na oko"

1. ugotować ryż na sypko
2. pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem vegety
3. rodzynki krótko namoczyć, można dodać pod koniec gotowania do ryżu
3. kurczaka kroimy w kostkę
4. ananas kroimy na drobne kawałki
5. łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez do smaku

smacznego :obiad:
(przerobiony przepis znaleziony kiedyś w internecie)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://picasaweb.google.com/adamkostur

Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj.
mariuszg
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1416
Rejestracja: 11 marca 2010, 13:11

Post autor: mariuszg » 17 października 2011, 20:12

No dobrze :zly: Jak nie chcecie herbaty , to niech będzie moja sałatka ( też po poznańsku ) :
- 1/2 kg zielonego ogórka
- 1/2 kg pory
- ser feta półtłusty ( żółty )
- kwaśna śmietana sałatkowa
- biały pieprz
- sół ziołowa
- zielony szczypiorek
Obrać i pokroić w półtalarki . Zmieszać z fetą pokrojoną w kostkę , dodać śmietanę , sół ziołową i biały pieprz. Zmieszać . Posypać szczypiorkiem. Poczekać pół godziny żeby się przegryzło. Proporcje wg. uznania , tyle , że musi być po tyle samo porów i ogórka. Następnie zjeść.
Uwaga ! Bardzo ostra ! Podawać jako przeciwwagę do słodkiej sałatki Adamka.

Sałatka nr 2 ( mój wynalazek z przed 25-ciu lat ) :
-kapusta pekińska
-pomidor
-ogórek surowy
-jabłko
-rzotkiewka
-szczypiorek
-trochę serera naciowego
-czerwona fasola z puszki
Umyć , obrać , pokroić i wymieszać. Dodać soku z cytryny , oliwki , soli i pieprzu. Poczekać 1/2 godz. Podawać.
SMACZNEGO :)
" Na życiu trzeba się znać..." Feliks Raptus
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 17 października 2011, 23:02

Och Halinko, wiesz dobrze, że czekałam na ten temat, a że jestem miłośniczką dobrego jedzenia, z pewnością będę tu zaglądać częściej.
Adamek czekam jeszcze na przepis na ciasto, które miałeś ostatnio na spotkaniu klubowym, było bardzo dobre i z chęcią bym je zrobiła sama.
:hura:
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 17 października 2011, 23:16

Aniu, a jeśli możną, poproszę przepis na ciasto z Bieszczad. Jeszcze czuję na podniebieniu jego wspaniały smaczek :>
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 19 października 2011, 9:28

Bieszczadzkie ciasto:
Ciasto tofi
biszkopt:

5 jajek (białka ubić)
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z odrobiną soli, dodać żółtka i cukier. Jak wszystko dobrze się wymiesza dodajemy olej i wodę, na koniec mąka wymieszana z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Po wystudzeniu przekroić ciasto w połowie.

Masa śmietanowa:
0,5 l. śmietany (30 lub 36 % tł)
2 galaretki cytrynowe (rozpuścić w połowie zalecanej wody)

śmietanę ubić na sztywno, dodać galaretki, wylać na jedną część ciasta i przykryć drugą częścią

Karmel:
1 puszka kondensowanego mleka (gotować przez 2,5-3 godzin w wodzie całą puszkę)
Są w sklepach dostępne już gotowe masy krówkowe, jednak zdecydowanie ich nie polecam.

Karmel wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy pokrojonymi orzechami.

Mam nadzieję, że wszystko napisałam zrozumiale

życzę smacznego.
Awatar użytkownika
Katarynka
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 907
Rejestracja: 17 sierpnia 2010, 13:44

Post autor: Katarynka » 19 października 2011, 9:40

adamek pisze:adamka sałatka na słodko z kurczaka

składniki:
- pierś z kurczaka (np. jedna podwójna)
- puszka ananasów
- puszka kukurydzy
- rodzynki (ok. 100g)
- orzechy włoskie (ok. 100g)
- ryż (według upodobań np. 3 torebki)
- majonez (kilka łyżek)
aach to ta pyszna sałatka z ostatków na Skalance :D jest naprawdę znakomita :oki:

Tyle fajnych przepisów :jupi:
To ja taki prosty przepis na słodki deser :
ptasie mleczko
1/2 litra kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki żelatyny
2 kolorowe galaretki
1 cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, bakalie

śmietanę z cukrem dobrze wymieszać, mleko lekko podgrzać, wymieszać z żelatyną, tak, żeby się dobrze rozpuściła. Galaretkę wcześniej ugotować, pokroić w kostkę. Do śmietany z cukrem wlać rozpuszczoną żelatynę z mlekiem i dobrze wymieszać. Do tortownicy wlać połowę mleka przykryć galaretką i zalać resztą mleka. Druga część mleka może być z dodatkiem kakao dla urozmaicenia, ja dodaje Nesquica, a pierwsza można wymieszać z bakaliami. Można też na wierzchu posypać orzechami lub czekoladą :) pycha i lekkie i słodkie :zoboc:

Lubię jeszcze taką sałatkę z marchewki i jabłka albo z marchewki i brzoskwiń z puszki:

Potrzebne 1kg marchewki i puszka brzoswiń lub parę jabłek :) Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Brzoskwinie z puszki pokroić w kosteczkę i wymieszać z marchewką, zalać syropem z puszki i odstawić przynajmniej na 1 godz. do lodówki.
GOTOWE :hura: smacznego
Awatar użytkownika
Inga
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 839
Rejestracja: 20 marca 2010, 0:48

Post autor: Inga » 19 października 2011, 11:14

Grochu, wrzuć proszę przepis na tą pyszną pikantną sałatkę, którą miałeś na zjeździe babiogórskim :)
przy okazji- jadłam kiedyś przepyszny strudel jabłkowo- czekoladowy. Może ktoś posiada przepis na takowy?
"Szalony kto sądzi, że ludzkiego szczęścia trzeba szukać w zaspokajaniu pragnień,
przekonany, że dla idących liczy się przede wszystkim dojść do kresu.
A kresu przecież nigdy nie ma."
Antoine de Saint-Exupéry
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 20 października 2011, 22:52

Przyznaję, że jednym z moich ulubionych dań jest spaghetti carbonara, więc postanowiłam się z wami podzielić moim przepisem:

* makaron spaghetti (ja najbardziej do tego dania lubię bucatini)
* boczek wędzony (najlepiej w dużych ilościach)
* pieczarki (wg uznania, w oryginalnym przepisie ich nie ma ale z nimi smakuje mi jakoś lepiej)
* 4 żółtka jaj
* 250-300 ml śmietanki słodkiej
* troszkę zielonej pietruszki do smaku
* ser ( w dużych ilościach)
* sól i pieprz do smaku

makaron gotujemy, boczek podsmażamy, pieczarki również (można je troszkę przyprawić), śmietanę ubijamy z żółtkami dodajemy troszkę startego sera, pietruszkę i doprawiamy.
Gdy makaron się nam ugotuje mieszamy go z sosem (dobrze jest to wszystko wrzucić do garnka i lekko podgrzewając mieszać, ale delikatnie bo żółtka mogą się ściąć) dodać resztę sera.
PYCHA!!!
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 20 października 2011, 23:00

A ja podam przepis na wspaniałe placki pizzowe, szybki, prosty sposób na obiad.
9 łyżek maki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
20 dkg wędliny-szynki
2 jajka
1 szklanka wody
15 dkg sera żółtego
1 marchew ( zetrzeć na tarce )
1 papryka ( pokroić w kostkę )
1 cebula ( pokroić )
kilka pieczarek
1 łyżka proszku do pieczenia.
Wszystko razem połączyć, wymieszać, posolić , piec na oleju.
Smacznego.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 20 października 2011, 23:02

Oprócz tego mam wypróbowany i bardzo prosty sposób na ciasto pierogowe;
1kg mąki
2 jaja
0,5 l wody gorącej
10 łyżek oleju
szczypta soli.
Ciasto zarabia się w momencie i dobrze lepi.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
ania.
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 277
Rejestracja: 25 listopada 2009, 9:24

Post autor: ania. » 29 października 2011, 19:11

Co dziś mieliście na obiad?
Ja zrobiłam zupę marchewkową z boczkiem oraz naleśniki ze szpinakiem. Może nie brzmi to zachęcająco dla tych którzy gustują w daniach mięsnych, ale bardzo nam smakowało.

zupa marchewkowa:
1/2 kg marchewek
1 cebula
2 ziemniaki
troszkę masła
1 l bulionu
śmietana (ja sobie nie żałuję i daję 30%, dodaje słodkości)
wędzony boczek (z powodu zamiłowania do boczku daję go w dużych ilościach, ale można dodać kto ile lubi)
mały por
troszkę oleju
sól i pieprz

cebulę obrać, posiekać, marchewki i ziemniaki obrać, pokroić i dołożyć do cebuli, podsmażyć. wszystko przełożyć do bulionu i gotować ok 20 min. Zupę zmiksować, przyprawić, dodać podsmażony boczek z porem. wylać na talerz, dodać śmietanę (jak ktoś woli śmietanę dodać wcześniej)



naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
2 jajka
ok 350 ml mleka
ok 20 dag mąki
400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
10 dag sera pleśniowego np lazur
ser feta
cebula
puszka pomidorów
2-3 ząbki czosnku
olej, sól, pieprz

z jajek, mleka i mąki i odrobiny soli robimy ciasto na naleśniki i smażymy je na patelni.
szpinak podsmażamy na oleju, dodajemy część sera, mieszamy. Po zakończeniu podsmażania dodajemy resztę sera i delikatnie mieszamy, żeby ser za bardzo się nie rozwalił.
naleśniki smarujemy farszem szpinakowym, zwijamy w rulony i układamy na wysmarowanej olejem brytwance. Zapiekać ok 10 min w temp 190 stopni.
cebulę obrać i posiekać, podsmażyc w garnku, dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem. Sosem polać naleśniki.

Smacznego
Załączniki
naleśniki 2.JPG
naleśniki 2.JPG (54.11 KiB) Przejrzano 3945 razy
naleśniki1.JPG
naleśniki1.JPG (56.55 KiB) Przejrzano 3945 razy
naleśniki.JPG
(97.32 KiB) Pobrany 2484 razy
zupa.JPG
zupa.JPG (68.74 KiB) Przejrzano 3945 razy
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 29 października 2011, 19:14

Aniu, ale narobiłaś chętki na coś takiego. Ja dzisiaj nie gotowałam, bo spędziłam dzień w górach, ale nie omieszkam wypróbować przepisu.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Awatar użytkownika
gaza
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1641
Rejestracja: 21 marca 2010, 19:27

Post autor: gaza » 29 października 2011, 20:41

Może coś z innej beczki...PORTERÓWKA

SKŁAD:
2 piwa porter ŻYWIEC
0,5L Spirytus 96%
5-8 goździków
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki małej cynamonu
250-300g miodu wielokwiatowego
Gałka muszkatołowa zmielona-ćwierć małej łyżeczki
cukier waniliowy- 3 sztuki po 32g
cukier 150-200g

Piwo wlewamy do garnka,wsypujemy cukry,dodajemy goździki, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej,wlewamy miód,wsypujemy cynamon gałkę muszkatołową i gotujemy do momentu wrzenia stale mieszając,po czym odstawiamy.Gdy piwo ostygnie do ok.40 st.C wlewamy spirytus po ściankach garnka po ostygnięciu wlewamy do butelek.Porterówkę można pić już na drugi dzień,ale polecam odczekać co najmniej miesiąc aż wszystko się przegryzie.Smak jest niesamowity, można podawać z kolą.Sama Porterówka rozgrzewa niczym grzaniec,co niektórzy próbowali w Bieszczadach 6 letniej i bardzo im smakowało :D
Podany przepis jest na 1,5 litra.
Kiedy trzeba wspiąć się na górę, nie myśl, że jak będziesz stał i czekał, to góra zrobi się mniejsza.
ODPOWIEDZ