KĄCIK KULINARNY G-Sów

W tym dziale porozmawiasz na każdy temat nie związany z górami. Ten dział ma na celu lepsze poznanie forumowiczów i może stać się przydatny w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy

Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 07 listopada 2011, 16:18

Dzwonek pisze:przepis na ciasto z Turbacza :zoboc:
Proszę bardzo Aniu.
CIASTO;
45 dag mąki
8 dag cukru
3 łyżki miodu sztucznego
1 jajko
1 łyżeczka sody
22 dag margaryny
Te wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy i wyrobić ciasto-2 placki, piec na złoty kolor na 150 stopni C,
BISZKOPT;
4 jaja, do żółtek dodać 1 łyżkę octu i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać 4 łyżki cukru. Ubić. Połączyć z 4 łyżkami mąki i dokładnie wymieszać. Upiec na 180 stopni C ok,30-45 min w zależności od swojego piekarnika.
MASA BUDYNIOWA;
8 dag cukru,
1/2 l. mleka
1łyżka mąki zwykłej
2 łyżki maki ziemniaczanej
25 dag margaryny
1 cukier waniliowy
Margarynę dodajemy do gorącego budyniu, mieszamy na jednolitą masę i gorącą wylewamy na placki.
POLEWA;
2 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
2 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
Rozpuścić to wszystko razem na jednolitą masę.
Ułożenie placków.
Placek z miodem + masa = biszkopt +masa, = placek z miodem + polewa.
Smacznego. Mam nadzieje, że długość przepisu Cię nie przestraszy.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 07 listopada 2011, 16:22

40 Męczenników
Obiecana wódka/nalewka z pomarańcza i kawy;
1 duży pomarańcz,,,,nakłuć nożem,,, wcześniej dobrze go umyć
40 ziarenek kawy prawdziwej,,,,powkładać w te nakłute dziurki
10 łyżeczek cukru.
Zalać to wszystko czystą wódką lub spirytusem, rozmieszać cukier ile się da i zostawić na 40 dni, od czasu do czasu można pomieszać.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Awatar użytkownika
pysiek
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 363
Rejestracja: 07 października 2010, 8:22

Post autor: pysiek » 07 listopada 2011, 17:05

HalinkaŚ pisze:zostawić na 40 dni
HalinkaŚ pisze:od czasu do czasu można pomieszać.
dobre..zajrzeć,pomieszać można,ale spróbować.. :no: :D
Juz teraz wiadomo dlaczego "męczenników" :D ,ale jak to mówią..dłuższe czekanie lepsze ..tym razem ciasto :spoko:
Ostatnio zmieniony 07 listopada 2011, 20:03 przez pysiek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Odwaga to nic innego jak strach,którego sie nie okazuje.."
Awatar użytkownika
gaza
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1641
Rejestracja: 21 marca 2010, 19:27

Post autor: gaza » 07 listopada 2011, 19:49

HalinkaŚ pisze:Zalać to wszystko czystą wódką lub spirytusem
spirytusem samym?toż to będzie pierońsko mocne :twisted: zabije smak pomarańcza ;) a w jakim pojemniku lub czym to trzymać żeby % nie uciekły :lol:
Kiedy trzeba wspiąć się na górę, nie myśl, że jak będziesz stał i czekał, to góra zrobi się mniejsza.
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 07 listopada 2011, 20:28

spirytusem samym?toż to będzie pierońsko mocne
Masz rację Łukasz, ale potem można to odpowiednio rozcieńczyć. Jednak ja polecam dać czystą wódkę. Wszystko to zalewasz i trzymasz w słoju, musisz mieć większy, żeby wlazła tam pomarańcza.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Dzwonek

Post autor: Dzwonek » 07 listopada 2011, 20:29

HalinkaŚ pisze:Mam nadzieje, że długość przepisu Cię nie przestraszy.
spodziewałam się tego :P
dzięki Halinko :D
Awatar użytkownika
gaza
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1641
Rejestracja: 21 marca 2010, 19:27

Post autor: gaza » 07 listopada 2011, 20:33

HalinkaŚ pisze:Masz rację Łukasz, ale potem można to odpowiednio rozcieńczyć. Jednak ja polecam dać czystą wódkę. Wszystko to zalewasz i trzymasz w słoju, musisz mieć większy, żeby wlazła tam pomarańcza.
ok.dziękuję ;)
Kiedy trzeba wspiąć się na górę, nie myśl, że jak będziesz stał i czekał, to góra zrobi się mniejsza.
Anonymous

Post autor: Anonymous » 07 listopada 2011, 23:17

Może coś z innej beczki...PORTERÓWKA
gaza przepis godny grzechu, tylko napisz jaki to ma zapach na zimno czy bardziej jak bimber czy bardziej słodkawy
HalinkaŚ pisze:40 Męczenników
Obiecana wódka/nalewka z pomarańcza i kawy;
No Halinko czekałem na taki temat...a do Twojej zalewki to mam taki duży słój w piwnicy i jutro biorę się za to :)
Awatar użytkownika
adamek
Moderator
Moderator
Posty: 2649
Rejestracja: 27 stycznia 2011, 12:24

Post autor: adamek » 07 listopada 2011, 23:25

McGregor pisze:czy bardziej jak bimber czy bardziej słodkawy
napewno nie jak bimber, właśnie jest lekko słodkawe
wszystkim próbującym smakowało :winko:

dziś zaopatrzyłem się we wszystkie składniki i jutro rusza produkcja :D
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://picasaweb.google.com/adamkostur

Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj.
Awatar użytkownika
gaza
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1641
Rejestracja: 21 marca 2010, 19:27

Post autor: gaza » 08 listopada 2011, 16:21

McGregor pisze:gaza przepis godny grzechu, tylko napisz jaki to ma zapach na zimno czy bardziej jak bimber czy bardziej słodkawy
spróbuj a nie będziesz chciał pić nic innego :lol:
adamek pisze:napewno nie jak bimber, właśnie jest lekko słodkawe
wszystkim próbującym smakowało :winko:
dokładnie jest lekko słodkawe w smaku :D
adamek pisze:dziś zaopatrzyłem się we wszystkie składniki i jutro rusza produkcja :D
:spoko: :spoko: :spoko:
Kiedy trzeba wspiąć się na górę, nie myśl, że jak będziesz stał i czekał, to góra zrobi się mniejsza.
Anonymous

Post autor: Anonymous » 08 listopada 2011, 23:33

adamek pisze:napewno nie jak bimber, właśnie jest lekko słodkawe
wszystkim próbującym smakowało :winko:
dokładnie jest lekko słodkawe w smaku :D
no też się zabieram :8)
Awatar użytkownika
gaza
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1641
Rejestracja: 21 marca 2010, 19:27

Post autor: gaza » 08 listopada 2011, 23:33

McGregor pisze:no też się zabieram 8)
:spoko:
Kiedy trzeba wspiąć się na górę, nie myśl, że jak będziesz stał i czekał, to góra zrobi się mniejsza.
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 08 listopada 2011, 23:36

Żeby nie było, że się rozpijamy, ale naprawdę ta porterówka była świetna ;)
Sławku, polecam
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Anonymous

Post autor: Anonymous » 09 listopada 2011, 11:48

Porterówkę już piłam. Miała inne proporcje i nie miała innych dodatków oprócz cukru waniliowego. Smak przypominał mi moje ulubione cukierki "kukułki"
gaza Twoja porterówka ma pewnie inny smak przez te dodatki i chyba też się skuszę na Twoją wersję.
Awatar użytkownika
gaza
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1641
Rejestracja: 21 marca 2010, 19:27

Post autor: gaza » 09 listopada 2011, 16:09

beta pisze:Smak przypominał mi moje ulubione cukierki "kukułki"
gaza Twoja porterówka ma pewnie inny smak przez te dodatki i chyba też się skuszę na Twoją wersję.
bo tą co piłaś robi się z kukułek i nie jest to porterówka :D
Kiedy trzeba wspiąć się na górę, nie myśl, że jak będziesz stał i czekał, to góra zrobi się mniejsza.
ODPOWIEDZ